BABINA GREDA

POKLADNO JAHANJE U BABINOJ GREDI

Ono što je za neka druga mjesta karnevalska povorka, to je za Babinu Gredu pokladno jahanje. Riječ je o običaju koji korijene vuče iz graničarskih vremena.
Jedna od specifičnosti Babine Grede su pokladni jahači, tradicija koja se održala više od 200 godina, od vremena vojne krajine. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su projahali po svim sokacima sela, a domačini bi im iznosili piće i ocjenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, dok bi mlade djevojke gledale koji je momak najljepši. Nakon svake utrke proglašavali bi se najbolji konji i jahači. Iako to nikada nije imalo natjecateljski karakter, proglašavanje najboljih imalo je svečano obilježje.
U pokladne dane popustila bi vojnička stega, pa bi graničari na konjima krenuli kroz selo i prema čardacima na Savi, pjevajući, izvodeći vratolomije i nazdravljajući rakijom. Putem bi ih posluživali razno-raznim šokačkim delicijama. Od vremena Vojne granice do danas, pokladno jahanje trajno se održalo jedino u Babinoj Gredi. Od početka 21. stoljeća, obnavljaju ga i druga slavonska mjesta, no prema starom običaju, za babogredsko jahanje ostaje rezerviran termin na pokladni ponedjeljak.
Pokladna jahanja u Slavoniji tradicionalno završavaju na pokladni utorak, uoči Pepelnice ili Čiste srijede.

Izvor: TZ Babina Greda; Konjogojstvena udruga Babina Greda