Danas predstavljamo Općinu Nijemci 

OPĆENITO O OPĆINI NIJEMCI

Općina Nijemci smještena je na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije, koji se tradicionalno naziva Srijem. Općina Nijemci sa sjedištem u Nijemcima obuhvaća prostor i naselja: Nijemci, Đeletovci, Donje Novo Selo, Apševci, Lipovac, Podgrađe, Vinkovački Banovci i Banovci. S istočne strane Općina graniči s Općinom Tovarnik i Republikom Srbijom, sa sjeverne strane s općinama Tompojevci i Stari Jankovci, sa zapadne strane Gradom Otokom, te s južne strane s općinama Vrbanja i Bošnjaci.

Površinom od 223,81 km² općina Nijemci je najveća jedinica lokalne samouprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja zauzima 9,16% površine VSŽ. Prostor općine Nijemci karakteriziraju većim dijelom poljoprivredne površine, a manjim dijelom šumske površine (Spačvanski bazen). Od vodotoka su najznačajniji rijeka Bosut i Spačva sa svojim pritocima.

Općina Nijemci pripada pograničnom području i području posebne državne skrbi za koje se poticane mjere razvoja donose na nacionalnoj razini, sa ciljem što brže obnove i razvoja ratom razrušenih naselja, gospodarstva i infrastrukture.

Općina Nijemci je, kao jedinica lokalne samouprave današnjeg političko-teritorijalnog ustroja, formirana temeljem stupanja na snagu Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj (NN 90/02 te njegovih kasnijih izmjena i dopuna)

Područje Općine Nijemci nalazi se na jugozapadnom dijelu Vukovarsko-srijemske županije, uz granicu sa Srbijom. Područje općine se prostire od državne granice sa Srbijom, sjeverno i južno od auto ceste A3-Bregana-Zagreb-Lipovac. Na sjeveru se proteže od lokaliteta Kratište i Dubrava, sjeverno od magistralne glavne željezničke pruge MG2 (Savski Marof-državna granica- Zagreb – Sisak – Novska – Vinkovci- Tovarnik – državna granica) te na jugu do lokaliteta Somovac i Neprečava. Zapadna granica Općine prati od juga dijelove vodotoka uz Studvu, Ljubanj, Spačvu i Brežnicu, te županijsku cestu Ž4229 i šumskim putovima te kanalima duž zapadnog ruba Južne i Istočne Gradine do Bradarice.

Prostorna povezanost naselja na području općine Nijemci omogućena je prvenstveno državnim cestama D57 (Vukovar – Nijemci – Lipovac) i D46 (Đakovo- Vinkovci -Tovarnik). Vezu sa glavnim prometnim pravcem – državnom cestom D57 sa Đeletovcima omogućava županijska cesta Ž4225 i Ž4224, a sa Vinkovačkim Banovcima državnom cestom D46 putem lokalne ceste L46032. Glavni cestovni pravac, državna cesta D57 je osnovna veza na državnu cestu D4 (granica sa Slovenijom Bregana- Zagreb – Slavonski Brod – granični prijelaz Bajakovo, odnosno cestu A3 (Bregana-Zagreb_Lipovac) na jug prema Zagrebu ili graničnom prijelazu Bajakovo te na sjever prema Vinkovcima.

Izvor: Općina Nijemci

Image may contain: sky, tree, plant, outdoor, nature and waterImage may contain: 1 person, horse, tree, outdoor and natureImage may contain: sky, mountain, outdoor, nature and water

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed