I. SEE LEADER konferencija u Opatiji 20./22. 11. 2019.g.

Zaključnim predavanjima i panel raspravama jučer je okončana 1. SEE LEADER međunarodna konferencija o praktičnim i teoretskim implikacijama u provedbi LEADER/CLLD pristupa u jugoistočnoj Europi koja se od srijede održavala u Opatiji.

Cilj konferencije, koja je okupila više od 300 sudionika, bilo je poticanje jačeg povezivanja LEADER/CLLD partnerstava, koji okupljaju javnu, civilnu i gospodarsku interesnu skupinu, sa znanstvenim i istraživačkim organizacijama i stručnjacima, kako bi što uspješnije, zajednički, pronalazili rješenja za razvoj ruralnih, ribarstvenih, otočkih i urbanih zajednica, a kojeg autonomno kreiraju te iste zajednice.

– LAG-ovi ne postoje da bi koristili Europsko financiranje, oni postoje da bi koristili društvenu koheziju te kreirali društveni kapital i društvenu dinamiku. Uistinu uspješni LAG-ovi su oni koji koriste Europsko financiranje koje imamo sada da bi se financijski osamostalili i da bi zarađivali na temelju društvenog kapitala koji su stvorili u zajednici, poručila je Marija Roglić iz Montpellier Management Instituta iz Francuske.

Glavna tajnica LEADER mreže Hrvatske, Bojana Markotić Krstinić, na završnom panelu zahvalila se svim stručnjacima i kolegama.

– Pogotovo se zahvaljujem kolegama iz inozemstva koji su došli u Hrvatsku da nam pomognu da sagledamo kako to izgleda u njihovim zemljama, istaknula je Markotić Krstinić.

Podsjetimo, glavni organizator konferencije je LEADER mreža Hrvatske (LMH), krovno udruženje Lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju i ribarstvu (LAG-ova i FLAG-ova) u suradnji s LAG-om Terra Liburna i FLAG-om Vela Vrata, uz niz partnerskih institucija kao što su Međunarodni centar za napredne mediteranske agronomske studije – Institut iz Montpelliera (Francuska); Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku; Ekonomski fakulteti Sveučilišta u Splitu; Filozofski fakulteti Sveučilišta u Ljubljani; Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) te Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i brojni drugi… Potporu konferenciji pruža Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, nacionalna Mreža za ruralni razvoj te niz jedinica lokalne i regionalne samouprave, među kojima i Primorsko-goranska županija, Karlovačka županija i sve JLS u članstvu LAG-a Terra liburna te dio JLS iz članstva FLAG-a Vela vrata. Zemlja partner prve konferencije je Republika Slovenija.

Posjet LAS-u “Med Snežnikom in Nanosom” u sklopu I. #SEELEADER konferencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed