Osnovni uvjet za ostvarivanje potpore za ekološku poljoprivrednu proizvodnju je upis u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji kojeg vodi Agencija za plaćanja. Poljoprivrednici koji žele ući u sustav ekološkog uzgoja trebaju podnijeti Zahtjev za ulazak u sustav potpore za Ekološki uzgoj, a prilikom ulaska u sustav potpore preuzimaju obvezu petogodišnjeg razdoblja provođenja ekološkog uzgoja. 

Poljoprivredno zemljište na kojem se obavlja ekološka proiz­vodnja mora biti registrirano u ARKOD sustavu i u cijelosti uključeno u sustav kontrole ovlaštenog kontrolnog tijela. Nema propisanog minimuma po površini za poticane količine već se mora zadovoljiti uvjet minimalna površina poljoprivredne parcele unutar iste skupine usjeva (0,05 ha), uz uvjet da je veličina poljoprivredne površine poljoprivrednog gospodarstva minimalno 0,5 ha upisane u Upisnik i ARKOD. 

Potpora Ekološki uzgoj može se ostvariti kroz dvije podmjere iz Programa ruralnog razvoja RH:   
a) 11.1. Plaćanja za prijelaz na ekološke poljoprivredne prakse i metode 
b) 11.2. Plaćanja za održavanje ekoloških poljoprivrednih praksi i metoda.

Agencija za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj podsjeća sve poljoprivrednike da je u tijeku podnošenje jedinstvenih zahtjeva poljoprivrednika za izravnu potporu. Putem jedinstvenog zahtjeva moguće je zatražiti potporu za: 

  1. izravna plaćanja
  2. plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima – mliječne krave, rasplodne krmače, djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje i duhan
  3. IAKS mjere ruralnog razvoja:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed