VOĐINCI

CRKVA KRALJICE SVETE KRUNICE U VOĐINCIMA

U Kanonskoj vizitaciji Župe Ivankovo 1819. godine kaže se da se filijalna crkva nalazi u Vođincima i da je sagrađena od čvrstog materijala u čast Presvete krunice Bl. Djevice Marije. Crkvu su sagradili vođinački vjernici; a hrastovinu i šindru za njezinu izgradnju dao je kralj kao njezin patron ili pokrovitelj.

O staroj se župnoj crkvi 1927. godine kaže da nije poznato ni kada je sagrađena niti kada je blagoslovljena, samo da je podignuta „troškom vođinačkog naroda“. Sagrađena je od opeke, dugačka je 44 metra, široka 12 metara, dok je toranj visok 35 metara i pokriven limom. Nalazila se uz glavnu cestu Brod-Vinkovci, otprilike u sredini sela.

Crkvu je kroz godine bilo neophodno popraviti s obzirom da je bila u „vrlo slabom stanju“. S obzirom na sve potrebne radove, nezgode koje su se zadesile, te iznose štete, tadašnji župnik i župljani, započeli su 1966. godinu s odlukom da se sagradi nova crkva.
Rušenje stare crkve počelo je 26. ožujka 1968. godine. U kopanju temelja dragovoljno su sudjelovali mještani, a blagoslov temelja obavio je đakovački biskup Stjepan Baurlein 1. rujna 1968. godine.

Prva etapa gradnje završena je potkraj 1968. godine. U međuvremenu se misa slavila u župnom dvorištu, a običnim danom u ljetnoj kuhinji koja je bila preuređena u kapelicu. Misa polnoćka navedene godine slavljena je u nedovršenoj crkvi koja nije bila ni potpuno pokrivena.

Kroz godine, crkva se obnavljala prilikom čega je dovršeno zidanje tornjeva, te svih potrebnih radova.
Prema tome, na zidu u svetištu crkve nalazi se slika veličine 10 x 6 metara, kompozicija Otajstva svete krunice; postavljene su hrastove crkvene klupe, novi oltar, te je pred crkvom načinjeno postolje za kip Bl. Djevice Marije. To je kip takozvane Gospe siromaha.

Marin Srakić, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije, posvetio je 9.studenoga 2008. godine župnu crkvu u Vođincima.