Pinterest

Bosutom je danas u Rokovcima i Andrijaševcima zaplovio novi turistički brod kapaciteta 20 sjedećih mjesta, a koji će turiste voziti na relacijama do Cerne i do Vinkovaca. Brod je posebno izrađen za vožnju po Bosutu, odnosno na plovidbu neće utjecati nakupine leće i trave.

U jednoj će turi moći prevoziti 20 putnika, a prilagođen je i svim mostovima koji će mu se naći na putu. Plan je da ovaj brod vozi turu do brane na Kanovcima u Vinkovcima i do mosta kod lovačkog doma u Cerni.

“Ovo je samo dio slagalice kada govorimo o planovima u turističkom razvoju naše općine, naglasio bi svakako naš plan kada su privatni ugostiteljski objekti i smještajni kapaciteti u pitanju, jer i po tom pitanju planiramo uložiti značajnija sredstva i mještanima zainteresiranima za takve projekte sufinancirati dio troškova. Pozivam stoga sve naše mještane koji imaju zemljišta ili objekte uz Bosut, a na ruti kojom će brod prolaziti, da dođu u Općinu i predstave nam svoje ideje”, istaknuo je ovom prilikom načelnik općine Andrijaševci Damir Dekanić. Trenutno, kaže, rade i na projektiranju pješačkog mosta preko Bosuta koji će spajati Bosutsku ulicu na rokovačkoj i Sportski centar Frankopan na andrijaševačkoj strani. Upravo je SC Frankopan još jedan dio turističke slagalice koju slažu u ovoj općini. Novo zdanje s najmodernijim svlačionicama, teretanom, saunom, a uskoro i pratećim terenima za sve potrebe sportskih klubova, trebalo bi u svom sklopu dobiti i dodatnu zgradu u kojoj će se nalaziti smještajni kapaciteti i trenažni bazen. “Velik potencijal imamo i u Rokovačkim zidinama, koje su dugo godina bile zapuštene i zaboravljene, a od kojih želimo napraviti turistički zanimljivu lokaciju. Odradili smo jedan dio posla, napravili snimke terena, kontaktirali ljude iz muzeja, iskapanja su u tijeku i pronađeni su zanimljivi predmeti koji bi trebali biti izloženi na samom lokalitetu. Naime, u planu nam je lokalitet obnoviti, urediti i učinit dostupnim posjetiteljima. Biciklističkim i pješačkim stazama tu lokaciju smo povezali s Bosutom, odnosno mostom koji razdvaja naša dva mjesta, a samim time i s Bosutskom ulicom, koju ćemo također turistički “osposobiti” i pripremiti”, objašnjava Dekanić.

A Bosutsku ulicu, jednu od najstarijih i najljepših u Rokovcima, planiraju urediti u povijesnom stilu, s cestom s granitnim kockama, svjetiljkama uz Bosut i skelama uz obalu. Cijelom dužnom te ulice trebala bi biti izgrađena pješačka i biciklistička staza kojom će se moći doći sve do kunjevačke šume.

Brod je u plovidbu pustio ministar obrane Mario Banožić koji je istaknuo da ideje o turističkim brodovima na Bosutu postoje već duže vrijeme, no tek je u posljednjih nekoliko godina učinjeno i nešto konkretno po tom pitanju. “Imamo brod Sv. Katarina koji vozi na relaciji Nijemci-Lipovac, sada imamo i ovaj brod u Andrijaševcima koji će voziti na relaciji Vinkovci-Cerna, a i u Otoku imaju brod za potrebe vožnje na Virovima. Kada govorimo o razvoju samog turizma, onda moramo znati da uz ispunjavanje svih tehničkih pretpostavki za razvoj, lokalno stanovništvo također mora živjeti tu turističku priču, ljudi se moraju educirati, razvijati nove ideje i pripremati ponudu kojom će privući turiste. Ovaj kraj ima potencijala, a sada se polako stvaraju i uvjeti za razvoj turizma”, naglasio je ministar. Župan Božo Galić ovom je prigodom pohvalio turističku inicijativu općine Andrijaševci, naglasivši da se na ovakav način brine o Bosutu i živi uz Bosut.

 

Izvor: novosti.hr