Proizvođači goveđeg mesa osnovali zadrugu Panonija beef
 
    
Žele dodatno ojačati svoj položaj na tržištu u lancu opskrbe hranom, a samim tim ostvarivati i veću dobit te povećati proizvodnju
Radi unapređenja organiziranosti i profitabilnosti proizvodnje goveđeg mesa, kao i podizanja proizvodnje, 15 poljoprivrednih gospodarstava s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije osnovalo je PZ Panonija beef. Oni žele, po uzoru na svinjogojce, osnovati poljoprivrednu organizaciju i tako dodatno jačati svoj položaj na tržištu u lancu opskrbe hranom, a samim tim ostvarivati i veću dobit. Kvalitetni poslovni planovi i projekti takvih organizacija mogu računati i na veća sredstva iz fondova EU-a.
 
Mirko Bošković
ZAINTERESIRANO SVE VIŠE POLJOPRIVREDNIKA
Ekološka proizvodnja šparoga u Vukovarskoj županiji
“Ujedinjeni smo jači”
– Proizvođači su danas u velikim problemima i malo nas je pa je ovo možda i posljednji trenutak da se ujedinimo i udruženi pokušamo nešto napraviti za boljitak i spas svih nas. Ujedinjeni smo jači i na tržištu, a onda imamo samim tim i veću pregovaračku moć, i u razgovorima s trgovačkim lancima, ali i u razgovorima s Vladom i Ministarstvom poljoprivrede – rekao je Željko Petrović koji je izabran za predsjednika PZ.
 
 
Govoreći o problemima, Petrović kaže kako su mljekarstvo i govedarstvo zapravo najslabije karike u poljoprivredi, da su stoga najmanje rentabilne s najmanjom zaradom.
 
– Očekujem da ćemo udruživanjem i raznim projektima i idejama koje imamo izboriti se za opstanak i pokrenuti pozitivne trendove. Poznato je kako proizvodimo prvoklasno juneće meso koje nam u Hrvatskoj ne žele platiti i moramo ga izvoziti dok u isto vrijeme u trgovačkim lancima dobivamo smeće iz uvoza. Mi to želimo promijeniti i vjerujem da možemo – rekao je Petrović dodajući kako bi povećanje proizvodnje i prodaje pridonijelo ostanku mladih na ovim prostorima.
 
ŽUPAN BOŽO GALIĆ NA KONFERENCIJI O BIOMASI
Spačvanski bazen najvredniji je šumski resurs u Hrvatskoj
Pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić kaže kako je proizvodnja tovne junadi sve zanimljivija našim poljoprivrednim gospodarstvima jer ostvaruje izvanredne prinose hrane po jedinici površine, ali ne i dobar poslovni rezultat.
 
Očekuju nove članove
– Oni to planiraju popraviti sljedećom fazom proizvodnje – proizvodnjom goveđeg mesa. Naime, ta proizvodnja nije jako zahtjevna u smislu postizanja standarda ili problema s trženjem, ali je organiziranost, u ovom slučaju Proizvođačka organizacija, jamstvo za jaču pregovaračku poziciju i prema vlasti ili donositeljima odluka i prema tržištu, ali i prema izvorima financiranja – kaže Matić.
 
Prema službenim podacima proizvođači udruženi u PZ Slavonija beef imaju oko 3000 grla stoke, s tim da u skorom vremenu očekuju i pristupanje novih članova. U isto vrijeme na prostoru Vukovarsko-srijemske županije je gotovo 500 PG koja godišnje utrže oko 6000 grla goveda, no vrlo često s jednim ili nekoliko utrženih grla, a onih s 20 i više u jednoj godini tek je 32. Zadovoljan inicijativom poljoprivrednika je i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, koji očekuje da će se radom zadruge ubrzo povećati količina proizvodnje govedine i teletine na istoku Hrvatske.
 
https://lokalni.vecernji.hr/zupanije/proizvo-aci-gove-eg-mesa-osnovali-zadrugu-panonija-beef-7994
 
 
 
 
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed