Svi korisnici IAKS i mjera za mlade do kraja godine moraju završiti edukaciju
Neispunjavanje obveze edukacija ima za posljedicu umanjenje isplate potpora kod korisnika IAKS mjera, a kod mladih poljoprivrednika obvezu povrata isplaćenih sredstava, navode iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva objavila je na svojoj stranici podsjetnik o obvezi edukacije za korisnike IAKS mjera ruralnog razvoja i mlade poljoprivrednike.
IAKS mjere iz Programa ruralnog razvoja obuhvaćaju potporu za:
Mjeru 10. Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene
Mjeru 11. Ekološki uzgoj
Mjeru 13. Plaćanja područjima s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima
Mjeru 14. Dobrobit životinja
Kako ističu, svi do kraja kalendarske godine imaju obvezu završiti edukaciju koju organiziraju i provode službenici Ministarstva poljoprivrede Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva na području čitave Hrvatske, a za korisnike su besplatne.
Korisnici mogu sami odabrati i prijaviti se na edukaciju koja im odgovara s obzirom na mjesto i vrijeme održavanja, ali je potrebno paziti da se odabere edukacija upravo za onu mjeru koja je zatražena u jedinstvenom zahtjevu za potporu.
Dodatne informacije možete pronaći ovdje.
Osnovni uvjeti za ostvarivanje potpora
“Obvezno razdoblje za M10 i M11 je razdoblje u trajanju od pet godina koje započinje datumom podnošenja zahtjeva za ulazak u sustav potpore. Jednogodišnje obvezno razdoblje obuhvaća 2020. godinu za koju se podnose zahtjevi za površine i/ili uvjetna grla za koje je završilo obvezno razdoblje. (Korisnik kojem je obvezno razdoblje za površine i uvjetna grla iz Odluke o ulasku u sustav potpore završilo u 2019. godini, može u 2020. godini podnijeti zahtjev za te površine i uvjetna grla, koje mora zadržati tijekom jednogodišnje obveze u 2020. godini.)
Obvezno razdoblje za M14 je u trajanju od jedne kalendarske godine koje započinje 1. siječnja godine za koju se podnosi zahtjev“, pojašnjavaju iz Uprave.
Jedan od osnovnih uvjeta za ostvarivanje izravne potpore za korisnike M10 i M11 jest obvezna izobrazba, individualno savjetovanje ili edukacija na demonstracijskoj aktivnosti. Ovu je obvezu dužan ispuniti nositelj ili član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, odnosno odgovorna osoba ili osoba ovlaštena od strane odgovorne osobe u slučaju ostalih organizacijskih oblika poljoprivrednog gospodarstva svake godine tijekom petogodišnjeg razdoblja, uključujući i jednogodišnje obvezno razdoblje u trajanju od najmanje 6 sati vezano uz M10 i M11.
Korisnik M14 je obvezan završiti izobrazbu iz područja dobrobiti životinja u trajanju od minimalno 4 sata u godini u kojoj je podnio zahtjev. Obvezu izobrazbe dužan je ispuniti nositelj ili član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, odnosno odgovorna osoba ili osoba ovlaštena od strane odgovorne osobe u slučaju ostalih organizacijskih oblika poljoprivrednog gospodarstva.
Naglašavaju i kako neispunjavanje obveze edukacija ima za posljedicu umanjenje isplate potpora.
Obveza mladih poljoprivrednika
Obveza mladih poljoprivrednika – dostavljanje dokaza (Potvrda/Svjedodžba/Diploma) o obrazovanju podružnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je do 31. prosinca 2020. godine.
Plaćanje za mlade poljoprivrednike dodjeljuje se korisniku ako nositelj zadovoljava propisane uvjete za razdoblje od pet godina, koje započinje od prvog podnošenja zahtjeva za plaćanje za mlade poljoprivrednike, pod uvjetom da je zahtjev podnesen unutar razdoblja od pet godina nakon što je nositelj osnovao poljoprivredno gospodarstvo.
“Korisnik koji je podnio zahtjev za plaćanje za mladog poljoprivrednika po prvi puta u 2020. godini, dužan je do 31. prosinca dostaviti podružnici Agencije za plaćanja kopiju dokumenta o obrazovanju navedenih u tekstu. Podatke o obrazovanju poljoprivrednika podružnica Agencije za plaćanja upisuje u Upisnik poljoprivrednika”, objašnjavaju iz stručne podrške.
Nositelj poljoprivrednog gospodarstva koji ostvaruje uvjete za plaćanje za mlade poljoprivrednike dužan je imati:
minimalno završeno srednjoškolsko obrazovanje poljoprivrednog, prehrambenog ili veterinarskog usmjerenja ili
završen ili u tijeku diplomski ili preddiplomski studij iz područja biotehničkih znanosti – polja poljoprivrede ili prehrambene tehnologije, ili biomedicine i zdravstva – polja veterinarske medicine ili
završen jedan od stručnih poljoprivredno-prehrambenih programa obrazovanja verificiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ili
završen jedan od strukovnih programa osposobljavanja koje provodi Savjetodavna služba u okviru operacija 1.1.2. ili 1.1.3. Programa ruralnog razvoja ili
završen jedan od stručnih programa edukacija u poljoprivredi ili ruralnom razvoju koje financira Europska unija ili Republika Hrvatska u trajanju od najmanje 30 nastavnih sati.
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva provodi strukovne programe osposobljavanja u okviru operacija 1.1.2. ili 1.1.3. Programa ruralnog razvoja. Program može odabrati korisnik ovisno o vrsti poljoprivredne proizvodnje kojom se bavi.
Raspored edukacija možete pronaći ovdje.
“Neispunjavanje navedene obveze ima za posljedicu obvezu povrata isplaćenih sredstava za plaćanje za mladog poljoprivrednika“, ističu iz Uprave.
AGROKLUB.COM
Svi korisnici IAKS i mjera za mlade do kraja godine moraju završiti edukaciju
Veza: https://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/svi-korisnici-iaks-i-mjera-za-mlade-do-kraja-godine-moraju-zavrsiti-edukaciju/63696/?fbclid=IwAR0UGjiMIZ0JnXmrw4wGiADKowoUX_FKvPI2Dps56tJFT1W4dWEvyDHHmpo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed