Usvojena reforma ZPP-a – pravednija poljoprivredna politika EU

 

Europski je parlament na svojom posljednjem plenarnom zasjedanju u 2017. godini usvojio zakonodavnu rezoluciju kojom poljoprivredna politika Europske unije postaje jednostavnija i pravednija. Usvojena pravila će pojednostaviti poljoprivrednu politiku EU-a, ojačati pregovaračku snagu poljoprivrednika u odnosu na trgovačke lance, te ih bolje opremiti za suočavanje s rizicima. Reforma Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koja će stupiti na snagu 2018., usvojena je u utorak, 12. prosinca 2017. s 503 glasa “za”, 87 “protiv” i 13 suzdržanih.
“Uredbom Omnibus koja stupa na snagu početkom 2018. prilagodili smo ključne elemente u poljoprivrednoj politici u korist naših poljoprivrednika pružajući im veću fleksibilnost i sigurnost. Mladi poljoprivrednici će po stupanju na snagu Uredbe, a prema shemi potpora mladim poljoprivrednicima, imati pravo na punih pet godina uživanja statusa mladog poljoprivrednika”, naglasila je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, članica parlamentarnog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te ambasadorica Kluba zastupnika Europske pučke stranke za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika.

mladi poljoprivrednik grozdje
Ojačati pregovaračku moć poljoprivrednika
Nova pravila trebala bi ojačati pregovaračku moć poljoprivrednika dopuštajući svim priznatim poljoprivrednim organizacijama da planiraju proizvodnju i pregovaraju o ugovorima za nabavu robe u ime svojih članova, a da pritom ne krše pravila EU-a o tržišnom natjecanju. Kolektivni pregovori do sada su bili dopušteni samo u nekoliko sektora kao što su mliječni sektor, sektor za maslinovo ulje, govedinu i žitarice.
Poljoprivrednike će se također bolje zaštititi od volatilnosti tržišta i kriza kao što su loši vremenski uvjeti, biljni nametnici ili bolesti životinja. Europska komisija biti će ovlaštena brže reagirati na krize izvanrednim mjerama potpore poljoprivrednicima.
Zemlje članice imat će veću fleksibilnost u definiranju “aktivnog poljoprivrednika”, tj. osobe koja ima pravo na EU subvencioniranje poljoprivrednih gospodarstava. Također bi mogle značajno povećati dodatna financijska sredstva, s 25% na 50% njihovih osnovnih plaćanja za prvih 25-90 hektara, za mlade poljoprivrednike, kako bi ih privukli u poljoprivredni sektor, zaključuje se u priopćenju ureda zastupnice Marijane Petir.

https://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/usvojena-reforma-zpp-a-pravednija-poljoprivredna-politika-eu/37953/

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed