SURADNJA DIONIKA VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE, OSJEČKO BARANJSKE ŽUPANIJE TE AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

 

Dana 19. ožujka 2018. godine u sjedištu LAG-a Bosutski niz u Nijemcima, održan je sastanak dionika prekograničnog područja Hrvatske i Srbije. Svrha sastanka bila je upoznavanje i razmjena iskustava vezanih uz certificiranje i brandiranje proizvoda, ekološka proizvodnja i eko turizam i suradnja na transgraničnim projektima. Na sastanak su se odazvali predstavnici klastera Alpe Adria Pannonia iz Novog Sada kao partner u organizaciji sastanka, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodine za urbanizam i zaštitu životne sredine iz Novog Sada, predstavnici Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica, predstavnici VSŽ-e te razvojnih agencija VSŽ-e, ORA, TINTL, HGK VSŽ-e, predstavnici Sveučilišta u Osijeku, Odjela za biologiju, predstavnik Općine Čepin, LAG Srijem, predstavnici Općine Temerin, predstavnici Općine Nijemci, predstavnici Turističke zajednice Općine Nijemci, predstavnik AGROKLASTER-a, FPE Futura, Udruga Babogredski feniks, Pokret Gorana, Srem.Mitrovica, Turistička Organizacija Šid.
Uvodnu riječ imao je predstavnik organizatora Ivan Plavšić – voditelj LAG-a koji je pozdravio sve prisutne i zaželio dobrodošlicu u LAG Bosutski niz te ukratko predstavio teme sastanka a to je jačanje i poticanje prekogranične i transgranične suradnje te je pozvao sve sudionike da se ukratko predstave i iznesu svoja dosadašnja iskustva i prijedloge.
Nakon uvodne riječi Ivan Plavšić pozvao je g. Dražena Deranju na uvodnu riječ.

IMG 20180319 WA0021

Teme sastanka bile su:
– eko-certificiranje proizvoda
– prijava projektnih prijedloga u okviru predstojećeg natječaja
– suradnja na transgraničnim projektima DANUBIO i ADRION
– certificiranje procesa proizvodnje pod motom „Od polja do stola“
– ekološka poljoprivreda i eko turizam – razvojna šansa sa osvrtom na zaštićene dijelove prirode i slično

O navedenim temama svi sudionici su izrekli svoje mišljenje, raspravljali i odredili
zaključke. Osnovni zaključak je prijeko potreban razvoj suradnje prekogranične i transgranične, povezivanje proizvođača s krajnjim potrošačima, također su pojedini predstavnici imali i konkretne prijedloge za daljnju suradnju.

U nadi kako ćemo svi zajedno ostvariti kvalitetne kontakte i buduću suradnju vezanu za prijavu te provedbu projekta, stojimo svima na raspolaganju kao kontakt točka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed